суботу, 20 січня 2018 р.

Тренінгові заняття



Тренінг на тему:
Толерантність: що це?”
(з учнями старших класів)

Мета. Ознайомити підлітків з поняттям «толерантність»; стимулювати уяву учасників у пошуках власного розуміння толерантності трьома способами: на основі вироблення «наукового визначення», за допомогою екс- пресивної форми, з використанням асоціативного ряду. 
Тривалість: 1 год. 10 хв.
 Хід роботи 
   1. Вступна частина (25 хв.) 
Процедура проведення:
 Приймаються правила роботи у групі.
Ведучий розповідає учасникам групи про те, що таке «толерантність» та «інтолерантність» (чи нетерпимість), про їх вияви та про наслідки нетерпимості та представляє написані на дошці цілі тренінгу та розповідає про них. 
    2. Знайомство. Вправа «Снігова куля» (5 хв.)
 Ведучий пропонує учасникам представитися так, як би їм хотілося, щоб їх називали у групі (наприклад, використовувати псевдоніми). 
   Учасники групи сидять у колі. 
   Першим представляється ведучий. Потім той, хто сидить ліворуч від нього, називає ім'я ведучого і своє ім'я. Кожен наступний учасник називає по черзі імена всіх, хто представлявся до нього. Таким чином, учасник, що замикає коло, має назвати імена всіх членів групи.
   3. Вправа «Чим ми схожі» (10 хв.) 
   Цілі: створення невимушеної, доброзичливої атмосфери у групі; підвищення внутрішньогрупової довіри і згуртованості членів групи. 
   Процедура проведення: члени групи сидять у колі. Ведучий запрошує в коло одного з учасників на основі якої-небудь реальної чи уявлюваної подібності із собою. Наприклад: «Світлано, вийди, будь ласка, до мене, тому що в нас із тобою однаковий колір волосся (або ми схожі тим, що ми жителі Землі, або ми одного зросту тощо)». Світлана виходить у коло і запрошує вийти кого-небудь з учасників у такий самий спосіб. Гра триває доти, доки всі члени групи не стануть у колі.
    4. Вправа «Компліменти» (10 хв.)
    Процедура проведення: ведучий пропонує учасникам придумувати компліменти одне для одного. Він кидає м'яч одному з учасників і говорить йому комплімент. Наприклад: «Дмитрику, ти дуже справедлива людина» чи «Катю, у тебе чудова зачіска». Інший учасник кидає м'яча тому, кому хоче ви- словити комплімент і так далі. Важливо простежити, щоб комплімент був сказаний кожному учасникові. 
   5. Вправа «Що таке «толерантність?» (10 хв.) 


   Цілі: дати можливість учасникам сформулювати наукове поняття толерантності; показати багатоаспектність поняття «толерантність». 
   Обладнання: визначення толерантності, написані на ватмані (додаток 2). 
   Підготовка: написати визначення толерантності на великих аркушах і прикріпити їх перед початком заняття до дошки чи до стін зворотним боком до аудиторії. Процедура проведення: ведучий поділяє учасників на групи з 3 - 4 осіб. Кожна група має виробити в результаті «мозкового штурму» своє визначення толерантності. Визначення повинне бути коротким і ємним. Після обговорення представник від кожної групи знайомить із визначенням усіх учасників.
    Після закінчення обговорення у групах кожне визначення виписується на дошці чи на ватмані. 
   Після того, як групи представлять свої формулювання, ведучий повертає заздалегідь заготовлені визначення «обличчям» до аудиторії. Учасники мають 6 можливість ознайомитися з існуючими визначеннями і висловити своє ставлення до них.
    Питання для обговорення. 
   亝  Що відрізняє кожне визначення? 
   亝  Чи є щось, що поєднує якісь із запропонованих визначень? 
   亝  Яке визначення найбільш вдале? 
   Чи можна дати одне визначення поняттю «толерантність»? 
    Під час обговорення зверніть увагу на наступні моменти: 
  亝   Поняття «толерантність» має безліч аспектів. 
  亝   Кожне з визначень виявило якусь грань толерантності. 
   6. Рефлексія заняття (10 хв.) 
Деякі з вас уперше ознайомилися з поняттям «толерантність». Яке з визначень толерантності викликало у вас найбільший відгук? Чи є для вас тема толерантності актуальною, і якщо так, то чому? 

Немає коментарів:

Дописати коментар